Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting
Početna Vijesti

# Državna matura - vijesti

Broj prijavljenih ispita po predmetima za državnu maturu 2013./2014.


Prijavljeni ispiti državne mature1.veljače u 23.59 sati završile su prijave ispita državne mature u ljetnome roku školske godine 2013./2014. Ispite je prijavilo 31 588 učenika četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Broj prijavljenih ispita po predmetima prema izvornom dokumentu na ncvvo.hr

 

Polaganje ispita državne mature uz prilagodbu ispitne tehnologije u ljetnome roku školske godine 2013./2014.


prilagodba2Podsjećamo maturante kojima je potrebna prilagodba ispitne tehnologije (imaju motoričke teškoće, oštećenje sluha, vida ...), a nisu ovogodišnji maturanti u redovnom sustavu obrazovanja u RH na slijedeću vijest:

 

 

NOVO - Kalkulatori na maturi 2013./2014.


kalkulatoriNa stranicama NCVVO-a objavljen je NOVI popis dopuštenih i nedopuštenih tipova džepnih računala na ispitima iz Matematike, Fizike i Kemije na državnoj maturi. Popis će se ažurirati tijekom godine.
 

Obavijest o izmjeni kalendara provedbe ispita državne mature u jesenskome roku šk. god. 2012./2013.


Obavijest o izmjeni kalendara provedbe ispita državne mature u jesenskome roku šk. god. 2012./2013.Uvidom u podatke o prijavama ispita u jesenskome roku primijećen je veći broj pristupnika, ovogodišnjih učenika četvrtih razreda, koji su prijavili ispite, a moraju pristupiti popravnim ispitima u drugome roku. Kako se popravni ispiti u školama održavaju istovremeno kada i ispiti državne mature, Centar je uz prethodnu suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donio izmjene Kalendara ispita državne mature u jesenskome roku. 
Novim Kalendarom za jesenski rok školske godine 2012./2013. ispiti obveznoga dijela državne mature i ispiti izbornoga djela koje je prijavio najveći broj učenika održavaju se nakon popravnih ispita u srednjim školama čime smo svim učenicima omogućili  polaganje ispita u kalendarskoj godini u kojoj završavaju četvrti razred.
nk 
Novi Kalendar ispita državne mature s vremenikom možete pogledati ovdje. (izvorni link)
Objavljeno: www.ncvvo.hr, 2.8.2013.
 

Rezultati upisa u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija u ak. god. 2013./2014. na Sveučilištu u Zagrebu


SuZ_-_NOVI_89Konačne podatke o broju slobodnih mjesta za jesenski upisni rok kandidati moraju provjeriti na mrežnim stranicama www.postani-student.hr/Ucilista/Default.aspx. Ljetni upisni rok na Sveučilištu u Zagrebu uspješno se završava i vjerujemo da će se većina slobodnih mjesta popuniti u jesenskom roku te će podaci o ukupnoj popunjenosti biti poznati potkraj rujna.

 

Slobodna mjesta za jesenski rok


Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISpVU) u ljetnom upisnom roku pravo na upis na studijske programe visokih učilišta u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2013./2014. ostvarilo je 29.772 kandidata.

Konačne rang-liste kandidata za upis za akademsku godinu 2013./2014. objavljene su na mrežnim stranicama www.postani-student.hr u srijedu, 17. srpnja 2013. godine u 12:00 sati.

Najviše prijava prvog prioriteta u ljetnom upisnom roku - 1915, imao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Prema podacima iz NISpVU-a, na Sveučilištu u Zagrebu ostalo je ukupno 1387 slobodnih mjesta.

U ljetnom upisnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti Sveučilišta u Zagrebu: Medicinski fakultet, Učiteljski fakultet, Edukacijsko - rehabilitacijski fakultet, Stomatološki fakultet te združeni studiji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina.

Na Sveučilištu u Splitu slobodno je još 503 mjesta. U ljetnom upisnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti Sveučilišta u Splitu: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Pomorski fakultet, Kemijsko-tehnološki fakultet, Katolički bogoslovni fakultet, Filozofski fakultet, Medicinski fakultet, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, Sveučilišni studijski centar za studije mora te združeni studij Kemijsko – tehnološkog fakulteta i Medicinskog fakulteta i Umjetničke akademije i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Sveučilište u Rijeci ima još 329 slobodnih mjesta. U potpunosti je popunjen Učiteljski fakultet te Odjel za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

Na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku još je 427 slobodnih mjesta. U ljetnom roku u potpunosti su popunjeni sljedeći fakulteti: Učiteljski fakultet, Odjel za biologiju i Odjel za kulturologiju.

Na Sveučilištu u Zadru još je 193 slobodna mjesta. U potpunosti je popunjen Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli još ima 416 mjesta na svim studijima, isto kao i na Sveučilištu u Dubrovniku gdje su ostala još 74 slobodna mjesta.

Na određenom broju studijskih programa nije ostalo mjesta na kvoti za državljane RH, već samo na kvoti za strane državljane.

U potpunosti je još popunjeno Hrvatsko katoličko sveučilište u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Veleučilište u Varaždinu.

Oni kandidati koji u ljetnome roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski upisni rok, ali samo na studijskim programima na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 22. srpnja i trajat će do 20. rujna 2013. ili do roka kojeg odredi visoko učilište.

izvor: www.azvo.hr, 17. srpnja 2013.

 

Jesenski rok državne mature 2012./2013.


Prijave ispita u jesenskome roku:
- Trajanje prijava:  17. – 26.7. 2013.
- Pristupnici prijavljuju ispite samostalno putem stranice www.postani-student.hr
Napomena: ovogodišnji učenici ne trebaju u školi potpisivati prijavnice za jesenski rok.
Provedba ispita državne mature:
- od 23.8. 2013. do 10.9.2013.
Pisanje ispita uz prilagodbu ispitne tehnologije:
- obavijest i upute o načinu ostvarivanja prava na pisanje ispita uz prilagodbu ispitne tehnologije objavljene su 24.6.2013. na ovoj stranici
- za dodatna objašnjena pristupnici se mogu javiti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Mjesto pisanja ispita državne mature:
- Pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj ispite pišu u svojim školama.
- Svi ostali pristupnici ispite pišu u Zagrebu, u Nacionalnome centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
- Mjesto pisanja nije moguće mijenjati.
Odjave ispita:
Rok: 2.8.2013. (uključujući taj dan)
- Pristupnici se javljaju Centru putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Promjene ispita, naknadne prijave:
Rok: 2.8.2013. (prema Pravilniku rok bi trebao biti 23.7., ali u to vrijeme još traju prijave pa je rok produžen do 2.8.).
- Za naknadnu prijavu potrebno je poštom, na adresu Centra, dostaviti dokumentaciju iz koje je vidljiv razlog opravdanosti naknadne prijave.
Uplate novčanih naknada za troškove polaganja ispita u jesenskome roku:
Rok: 2.8.2013.
- Obveza plaćanja vidljiva je pristupnicima nakon prijave ispita na njihovim stranicama, na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate.
- Osim zaduženja pristupnicima su ispisani i podatci za uplatu, koje moraju prepisati na uplatnicu i koji se odnose isključivo na pristupnikove podatke (nije moguće s tim brojem uplatiti nečiji drugi ispit, niti od drugoga pristupnika prepisati broj).
- Uplate nakon 2.8. nećemo biti u mogućnosti prihvatiti zbog kratkoće rokova za pripremu ispitnih materijala.
Kandidati koji se prvi puta registriraju u sustav i nisu do sada prijavljivali ispite državne mature:
- dužni su Centru dostaviti dokumentaciju:  svjedodžbe svih razreda srednje škole, završnu svjedodžbu, domovnicu.
- Dokumenti moraju biti ovjerene preslike, jer se ne vraćaju kandidatima.
Rok za dostavu dokumentacije: 20.7.2013.
Za dodatne informacije i pomoć u vezi s pitanjima koja se odnose na državnu maturu pristupnicima su, na stranici Postani-student, dostupne brošure s detaljnim informacijama, a  pitanja mogu postavljati i
- telefonom na broj Info centra: 01 4501 899
- e-mailom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript (za pitanja u vezi s državnom maturom za koje nisu navedene e-mail adrese u ovoj obavijesti).

 

 

Rezultati državne mature 2012./2013.


Ovogodišnjoj državnoj maturi je pristupilo 34.482 pristupnika,  od toga 12 656 gimnazijalaca, 17 354 učenika strukovnih škola i 4 472 ostalih kandidata. 

Od 12 656  učenika gimnazijskog programa maturu nije položilo tek 335 učenika.  Što se strukovnih škola tiče, čak 4.000 učenika je palo na državnoj maturi jer nisu položili jedan od tri obvezna predmeta (hrvatski, matematika, engleski).

- Priopćenje za tisak
- Prezentacija: Državna matura 2012./2013. - objava rezultata

 

Broj pristupnika koji su ostvarili 100% rezultat prema ispitima je 116:
Matematika – osnovna razina – 47
Fizika – 35
Matematika – viša razina – 21
Psihologija - 7
Informatika – 2
Njemački jezik – osnovna razina - 2
Engleski jezik – osnovna razina – 1
Grčki jezik – 1
Hrvatski jezik – viša razina – 1
Njemački jezik – viša razina - 1

 

 

Konačne rang-liste


U srijedu, 17. srpnja 2013. u 12:00 bit će objavljene konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u ljetnom upisnom roku. 

Svaki kandidat može biti unutar kvote na više odabranih studijskih programa, ali pravo upisa može ostvariti samo za jedan studijski program, pored kojeg će pisati riječ Da i upisni broj. Kandidat je obvezan upisati onaj studijski program za kojeg je dobio pravo upisa nakon formiranja konačnih rang lista. 

Ako se kandidat ne pojavi na upisu za onaj studijski program za koji je dobio pravo upisa fakultet mu može naplatiti oportunitetne troškove. Zbog toga je izuzetno važno da kandidati sa svoje liste prioriteta do srijede, 17. srpnja 2013. u 11:59 izbrišu sve one studijske programe na kojima nikada ne bi htjeli studirati (npr. zato jer nisu za njih zainteresirani). Drugim riječima, na kandidatovoj konačnoj listi prioriteta moraju ostati samo oni studijski programi koji kandidata interesiraju i koje je spreman upisati. 

Na broj 1 liste prioriteta treba staviti onaj studijski program kojeg kandidat najviše želi. 

Svoju osobnu listu prioriteta nije potrebno potvrđivati TAN brojem niti na bilo koji drugi način. Ona će se objavom konačnih rang lista smatrati konačnim odabirom kandidata.

Objavljeno:  www.postani-student.hr, 16.7.2013, 16:12

 

Privremene rang-liste


Danas u 14 sati objavljene su privremene rang-liste studijskih programa s kojih se brišu kandidati koji nisu zadovoljili sve preduvjete.

 

Plasmani na privremenim listama i dalje će se mijenjati, kao posljedica usvajanja prigovora na rezultate ispita državne mature ili promjena lista prioriteta (do 17. srpnja u 11:59 sati). Dana 17. srpnja u 12:00 sati rang-liste postaju konačne.

Podsjećamo kandidate na opće uvjete korištenja sustava Postani student koje su prihvatili na početku postupka, a u skladu s kojima su dužni sa svojih lista prioriteta obrisati studije na kojima ne namjeravaju studirati, ali nije potrebno brisati studije na kojima trenutno ne ostvarujete pravo upisa. Ako u trenutku objave konačnih rang-lista ostvare pravo upisa na neki studijski program, a ne upišu se, visoko učilište zaračunat će im značajne troškove.

To znači da na listi prioriteta treba ostaviti samo studije koji se zaista namjeravaju studirati, poredane po redoslijedu želja, pri čemu se na najviše (prvo) mjesto postavlja studij koji se najviše želi studirati. Računalni algoritam pokušat će kandidata rasporediti na studij koji se nalazi na prvome mjestu liste prioriteta. Ako je tamo upisna kvota popunjena kandidatima  s više bodova, pokušat će se kandidata rasporediti na studij s drugoga mjesta liste prioriteta i tako dalje. Dakle, dovoljno je samo dobro poredati studije, a algoritam će se pobrinuti da kandidat bude raspoređen na svoj najbolji mogući izbor. Ponavljamo, važno je da se s liste prioriteta obrišu studiji koji se zapravo ne žele studirati, a ako se želi studirati na svim studijskim programima koji su na listi prioriteta onda nije potrebno ništa brisati.

Detaljnije o procesu stvaranja rang lista može se pročitati ovdje.

Objavljeno: www.postani-student.hr,  12.7.2013, 13:24

 

Obavijest o podjeli svjedodžbi i/ili potvrda o položenim ispitima državne mature


Podjela svjedodžbi obavljat će se radnim danom od 18. i 19. 7. od 9.00 do 20.00 sati i 20. 7. 2013. u vremenu od 9.00 do 18.00 sati u prostorijama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Zagrebu, Petračićeva 4.
Sve nepodignute svjedodžbe pristupnici će moći preuzeti i nakon toga roka te tijekom kolovoza svakoga radnoga dana u vremenu od 9.00 do 16.00 sati.

Pristupnici koji nisu u mogućnosti osobno preuzeti dokument moraju nas o tome obavijestiti e-mailom na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript u kojem će navesti ime i prezime osobe koja će dokument preuzeti te nam prilikom preuzimanja predočiti osobnu iskaznicu.

Pristupnici koji žive izvan Zagreba, ukoliko nisu u mogućnosti osobno preuzeti dokument, mogu poslati zamolbu za dostavom putem pošte (plaćanje pouzećem) putem e-maila na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
U zamolbi moraju navesti svoje osobne podatke te adresu na koju se dokumenti šalju. Zamolbe s nepotpunim podatcima neće se razmatrati.

- Obrazac zamolbe

Učenici koji su ove školske godine završili četvrti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj svjedodžbe o državnoj maturi i/ili potvrde o položenim ispitima državne mature preuzimaju u svojim školama prema rasporedu koji je škola odredila.

izvor: www.ncvvo.hr

 
studij.hr
studij

Mrežne stranice AZVO na kojima usoporediti studijske programe koristeći alikaciju Usporedi studije,. [...]

Facebook
RSS Pretplatite se!